- Štítky blogu
Whisky
Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilovin, který zraje v dřevěných sudech - většinou dubových. Převážně v Americe se ale whisky destiluje z kukuřice.
Výroba
Při výrobě Irské whisky se obilí namáči do pramenité vody, která má vliv na charakteristiku destilátu. Vlhký ječmen se nechává naklíčit. Většina dnešních výrobců má ale mechanické linky na sladování. Během tohoto klíčení se mění škrob v cukr (v zrnu), tím vzniká syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což má vliv na chuť nápoje. Obilí se poté rozemele a zalije horkou vodou, tato tekutina se pak přelévá do velké nádrže a přijdou na řadu kvasinky, tím začne kvasný proces. Vykvašená tekutina (mash) je základem pro destilaci single malt whisky.
Skotská whisky se destiluje v měděné nádobě, ve které se tekutina ohřívá a mění se na destilát. To se poté na tři roky předestiluje ještě minimálně jednou a je uloženo do dubových sudů.
Sudy na dozrávání (většinou dubové) se používají po dozrálém bourbonu, nebo sherry a teď často i po jiných druzích vín. Whisky tím získá sladkost a charakteristickou chuť.
Whisky nebo Whiskey?
Název whiskey pochází z Irské gaelštiny, což znamená "voda života" údajně byla používána pro své léčivé účinky.
Tvar Whisky je používán pro destiláty ze Skotska, Kanady, Japonska a Whalesu. Whiskey zase v Irsku a USA.
Whisky a led
Velké množství lidí se domnívá, že whisky se má pít s ledem, jako většina ostatních nápojů. Ale whisky narozdíl od jiných nápojů chutná lépe při pokojové teplotě. Přidáním ledu oberete whisky o její charakteristické chuťové nuance a otupíte již tak jemnou chuť.
Jakou sklenici použít?
Pro vychutnání a degustaci whisky používáme sklenice na stopce a kalichem nahoře zůženým, sklenice by měla být z tenkého skla, tím je předevsám známá Single malt a Glencairn Pro klasické "popíjení" můžeme zvolit i klasickou "whiskovku" válcovitého tvaru s masivním dnem.
Výběr sklenic :
Sklenice válcovitého tvaru s masivním dnem:
Islands 310ml a Islands 310ml barevné