- Štítky blogu
Talíře a moderní kuchyně
Talíře?
Používáme je od nepaměti, přesněji se rozšířili začátkem 14. století a nahradili tak hliněné či dřevěné misky. Talíře patří k neomyslitelné součásti snad každé kuchyně, ale co posledních pár let?
Trendy jdou s dobou a tak začínáme používat i alternetivy talířů, vymýšlíme všemožné inovace a nahrazujeme tak obyčejný talíř novými a moderními "věcmi". Místo klasického talíře můžeme použít listy, prkénka, dřevo, lžíce, kokos, mušle a spoustu dalších. Tímto docílíme zážitku nejen z jídla, ale také jeho servírování.
Také jsme se posunuli ve směru ekologie a požívání lokálních potravin, nebo vytěžení těch nejlepších věcí z přírody s ohledem na její ochranu. Pokud se podíváte na instagram, jistě najdete spoustu inspirace na servírování jídla doplněného o růžné aplikace, květiny či jiné doplňky, které vypadají velice dobře. Již nějaký čas se v mnoha směrech razí heslo "z farmy na talíř", což znamená právě využití lokálních zdrojů potravin.
Dále se dostává více do popředí veganství a vegetariánství, či pokud nechceme používat "nálepky" jde o rozšířené využívání spíše rostlinných zdrojů. Příroda má mnoho co nabídnout a právě to se snaží spoustu kuchařů využít.
A teď k talířům a servírování..
Jak jsme již zmiňovali, je mnoho možností, jak jídlo servírovat a proto se objevují další a další inovace.
Například na burgery můžete použít dřevěné prkénko jak opracované, tak klasicky "uřízlý pařez" s kůrou, na kterém vypadá velice dobře. Velmi rozšířený trend jsou také břidlicové talíře či desky, na kterých jídlo, nebo sushi vinikne, zvlášť, pokud září barvami. Jídlo také vypadá lépe, pokud je servírováno v menších porcích. Ono totiž, když vysmahnete na talíř naběračku omáčky se šesti, nevypadá to až tak vábně, jako když si se servírováním "vyhrajete".
Také se poměrně objevují barevné talíře s "prasklinkami", na kterých jídlo nikdy není nuda. Brzy je také najdete u nás na e-shopu v kategorii na objednání.
Již brzy se můžete těšit na novinky na našem e-shopu, momentální nabídku talířů najdete ZDE