Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

Hodnocení obchodu na Zboží.cz

 




  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Pizza
28.03.2019

Pizza

 

Pizzu jako takouvou asi každý známe a nemusíme ji nijak představovat. Ale přece jen se najde spoustu informací, které o pizze málo kdo ví.

 

Pizza sahá do historie

Jídlo podobné dnešní pizze připravovali již v době neolitu. Starověcí Egypťané připravovali jednoduché koláče a od nich je poté převzali Římané. Svůj název pizza dostala ze slova picea, což je původem z neapolského dialektu italštiny, tím byli označovány placky z kynutého těsta, na které dávali další suroviny.

Koncem 17. století vznikaly první pizzerie. V 18. století díky velkému rozvoji používání rajčat v Italské gastronomii se pizza formovala do podoby, jak ji známe dnes.

Asi nejznámější pizza Margherita vznikla již v Neapoli roku 1889. Své jméno dostala na počest Italské královny Margherity a nesla národní barvy červená- rajče, zelená- bazalka a bílá- sýr. Pizzu má na svědomí místní šéfkuchař Rafael Esposito.

Pizza další rozvoj přinesla do Ameriky, kdy italští přistěhovalci ssebou vzali svou technologii.

Postupem času pizzu připravovali na pánvi a roku 1945 se formovala do Amerického fast food stylu a první Americká pizza měla název Chicago-style a vznikla roku 1943.

Certifikace?

Pravá nefalšovaná Neapolská pizza je zapsána od roku 2010 EU v tzv. Spupině pokrmů STG, což je zkratka pro specialità tradizionale garantita. Recept na tuto pizzu je regulován zákonem, který přesně říká, jaký má mít pizza tvar, jak má těsto být připravováno, ale také kde pizza může být konzumována

Metody pečení

Pec na dřevo: Pec se vytapí na cca 380-500° a peče se okolo tří minut.

Pec elektrická: Profesionální pece lze vytopit přibližně na 450°,

bohužel nevýhoda těchto pecí je ztráta teploty při každém otevření dveří pece.

Pec plynová: Ta má podobné vlastnosti jako pec na dřevo

 


 

 

"Pizza freestyle"

Též pizza akrobacie je soutěž, při které se hází s pizza těstem. Pizza show se předvádí v doprovodu rytmu hudby. Pizzař s těstem hází, nechává ho "lítat" a točit se okolo něj, při tom se těsto díky odstředivé sílé rozpíná a zvětšuje svou velikost (průměr)

 

 

Potřeby pro přípravu a převoz pizzy najdeteZDE


Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli